Kodin paloturvallisuus jouluaikana

Joulu tekee tuloaan ja kynttilävalossa on mukava rentoutua kotona. Haastattelimme palomiestämme Markusta, joka alla antaa hyviä vinkkejä miten voit huomioida oman kotisi paloturvallisuutta näin jouluaikana.

Palomies Markus antaa vinkkejä miten kynttilöitä voi turvallisesti polttaa jouluaikana

Iltaisin tykkään laittaa kynttilöitä esim. keittiön pöydälle ja sohvapöydällekin. Mitä minun pitäisi huomioida kynttilöiden sijoituksessa?

- Kynttilöiden sijoittelussa tulee ottaan tarkkaan huomioon mihin ne laitetaan. Ne eivät saa olla lähellä verhoja tai muita palavia materiaaleja. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, en suosittele kynttilöitä sohvapöydälle eikä mihinkään mataliin tasoihin. Tuikkukynttilöitä ei sovi polttaa useampaa kynttilää vieri vieressä. Ne saattavat roihahtaa palamaan koko kynttelikkö kerrallaan ja aiheuttaa vaaratilanteen suuren liekin takia.

Mitä suosittelet, että huomioidaan, kun valitaan sopivat kynttilät ja alustat?

- Tuikkuja on hyvä polttaa yksitellen omalla alustalla tai lasiastiassa. Tuikkukynttilät vaativat aina jonkun alustan tai lasiastian. Tuikun peltinen pohja saattaa kuumentua vaarallisen kuumaksi. On hyvä pitää muissakin kynttilöissa alustaa, koska kynttilän palaessa loppuun, se kuumentaa alustaansa.

Sanotaan, ettei kynttilää saa jättä yksin. Kun vieraita tulee käymään on kiva laittaa kynttilöitä vessaan lasiastiaan. Silloin kynttilät jäävät yksin. Onko tämä turvallista?

- Pidän sitä kohtalaisen turvallisena, että kynttilä palaa vessassa lasiastiassa, jos asunnossa ja samassa kerroksessa on ihmisiä. En kuitenkaan suosittele, että kynttilät jätettäisiin esim. yläkerran vessaan, jos vain alakerrassa on väkeä. Tapauksia on ollut, jossa kynttilä on kuumentanut lasiastian niin että tämä halkee. Tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Voinko jotenkin ennakoida, että kynttilä voi aiheuttaa palon? Savuaako se esim. eri tavalla?

- Kynttilästä on vaikea ennakoida, että se aiheuttaisi palon. Joskus kynttilän liekki saattaa palaa liian suurella liekillä, jolloin sitä ei voi polttaa sellaisenaan. Tähän auttaa se, että langasta katkaistaan pieni pala pois.

Miten ehdin parhaiten reagoimaan, jos kynttilä aiheuttaa palon? Kannattaako vieressä olla esim. kannullinen vettä?

Sammutuspeite on hyvä alkusammutusväline alkavalle palolle. Sammutuspeitteitä on myös saatavilla kauniissa sisustuksellisissa kuorissa. Katso koko valmikoima tästä. Jälkivahingot ovat pieniä sammutuspeitteellä toisin kun jauhesammuttimella, josta aiheutuu paljon siivottavaa. Vesikannua ei tarvitse olla vieressä ja kynttilöitä ei koskaan saa sammuttaa vedellä! Se aiheuttaa valtavan liekkimeren. Palava steariini ja rasva reagoivat samalla tavalla veden kanssa.

Tunnelmallista joulun odotusta!

Terveisin,
Camilla ja Markus

Jaa kirjoitus nid); ?> FB LinkedIn Google

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje, saat uusimmat
blogikirjoitukset suoraan omaan
sähköpostiisi.

 • "Innostava kouluttaja"

  "Koulutus oli antoisa ja hyvä. Kiitos hyvälle ja innostavalle kouluttajalle."

  EA2-kurssi
 • "Innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen"

  "Riittävän kattava, hyvin suunniteltu, innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen ja motivoitunut opettaja hyvällä vuorovaikutussuhteella opetettaviinsa."

  Ammattikuljettajan ensiapukurssi
 • "Todella kiinnostava ja kaiken kattava"

  "Todella kiinnostava ja kaiken kattava. Monimuotoinen läpikäyminen. Tulen mielelläni myöhemmin uudelleen." 

  EA1-kurssi
 • "Vetäjä aivan mahtava"

  "Hyvä ensiapukoulutus. Vetäjä aivan mahtava. Kertaakaan ei ollut pitkävetistä tunneilla"

  EA1-kurssi
 • "Erittäin hyvä koulutus"

  "Kiitos! Erittäin hyvä koulutus. Kouluttaja näytti selkeästi ja kertoi selkeästi. Iloinen ja reipas kouluttaja."

  Hätäensiapukurssi
 • "Ihanan toiminnallinen!"

  "Pidin kovasti, kiva ja vakuuttava ja oikein asiantunteva kouluttaja :) Ihanan toiminnallinen!"

  KIDS-kurssi
 • "Järjettömän hieno"

  "Järjettömän hieno, paljon tietoa selkeästi ja mielenkiintoisesti esitettynä - tulisi olla kansalaisvelvollisuus käydä jokaisen tämä. Parasta kurssille oli ope, materiaalit ja käytännönharjoitukset. Suosittelen ehdottomasti!"

  EA1-kurssi
 • "Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu"

  "Pidin erittäin paljon, kiitos! Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu ja toimiva kokonaisuus!"

  Hätäensiapukurssi

Kiinnostuitko?

Oletko kiinnostunut
ensiapukoulutuksista?
Jätä sähköpostiosoitteesi, otamme yhteyttä!