Punkki - se pieni, mutta vaarallinen kesävieras

Oletko jo törmännyt tähän tänä kesänä? Alla hieman hyödyllistä tietoa ja muutama hyvä vinkki! Kuvassa näet ihoon kiinnijääneeltä roskalta näyttävän punkin, jonka olen poistanut yhden naisen silmäluomesta. 

 

Pieni punkki silmäluomessa

 

 

Punkki itsessään ei ole vaarallinen, mutta se saattaa kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta, jotka voivat tarttua ihmiseen. Borreliaa kantavat punkit ovat nyt lisääntyneet. Molemmat sairaudet voivat olla erittäin vakavia.

PUNKIN AIHEUTTAMAT SAIRAUDET

Borrelia-bakteeri elää punkin suolistossa, jolloin sen siirtyminen ihmisen ihoon kestää useita tunteja. Mikäli Borreliaa kantava punkki saadaan postettua vuorokauden sisällä, voidaan riski Borrelia-tartunnalle pitää vähäisenä. Varhaisessa vaiheessa huomattu borreliatartunta hoidetaan antibioottikuurilla.

TBE-virus taas elää punkin sylkirauhasissa, jolloin tartunta on mahdollinen jopa minuuttien sisällä punkin tarttumisesta. TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta vastaan ei ole olemassa varsinaista hoitoa, mutta rokote kylläkin. Rokotereseptin voi saada esim. omalta terveysasemalta tai työpaikan työterveyshuollosta.

Pureman jälkeen pistokohtaan voi tulla pieni punertava kutiava läiskä. Tämä on yleensä normaali reaktio, jota ei pidä pelästyä. Borrelian tyypillinen oire on laajeneva punainen alue (rengas tai tasainen punainen läiskä). Mikäli alue suurenee yli 5 cm läpimittaiseksi, hakeudu lääkäriin. Sekä borrelia että puutiaisaivokuume aiheuttavat yleensä parin viikon sisällä kuumeisen yleisinfektion, joka siis on myös syy hakeutua lääkäriin.

TARTUNNAN ENNALTAEHKÄISY

Paras tapa välttää punkin kantaman taudinaiheuttajan tartuntaa on ennaltaehkäisy, mikäli liikkuu paikassa, jossa on paljon aluskasvillisuutta tai punkkeja:

 • sulje housunlahkeet sukkien varrella.
 • suosi mahdollisuuksien mukaan vaaleita vaatteita, joissa kävelevä punkki on helpompi nähdä.
 • poista kävelevä tai ihoon kiinnittynyt punkki välittömästi.
 • ota tavaksi tehdä punkkisyyni iltaisin (ja mielellään myös heti aamulla yön aikana kiinnittyneen punkin takia). Käy läpi iho kädellä ja katseella, jotta paremmin voit huomata pienenkin punkin.

PUNKIN POISTAMINEN

Oikea tapa poistaa ihoon kiinnittynyt punkki on saada siitä ote aivan ihon läheltä, jossa punkin imukärsä on.

 • käytä apuvälineenä killaa (esim. punkkikorttia).
 • valitse oikeankokoinen kiila punkin koon mukaan. Mikäli käytät punkinpoistokorttia, on päässä oleva kiila on tarkoitettu lemmikkieläimille (sillä punkki saattaa olla iso löytöhetkellä tai hankalassa paikassa). Ihmisellä punkki ehditään yleensä huomata melko pian, jolloin punkinpoistokortin kahdet alimmat kiilat ovat parhaat.
 • vie kiilaa ihoa pitkin punkin sivusuunnasta kunnes punkki kiilautuu kiinni.
 • ÄLÄ KIERRÄ, vaan nosta suoraan ylös. Punkkia ei pidä painaa esim. pinseteillä tai sormilla, eikä sitä pidä myöskään yrittää poistaa millään aineella, sillä nämä lisäävät riskin sille, että punkin mahasisältö ja näin ollen myös taudinaiheuttajat tulevat haavaan.
 • hävitä punkki.

Punkkikortin voi tilata ensiapukaupasta ja kesäkuussa saat 3 kpl ilman postikuluja (käytä tarjouskoodia "punkki" tilausvaiheessa, jolloin saat kirjepostituksen veloituksetta). Turvallista ja nautinnollista kesää!

 

Terveisin,
Camilla

Jaa kirjoitus nid); ?> FB LinkedIn Google

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje, saat uusimmat
blogikirjoitukset suoraan omaan
sähköpostiisi.

 • "Innostava kouluttaja"

  "Koulutus oli antoisa ja hyvä. Kiitos hyvälle ja innostavalle kouluttajalle."

  EA2-kurssi
 • "Innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen"

  "Riittävän kattava, hyvin suunniteltu, innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen ja motivoitunut opettaja hyvällä vuorovaikutussuhteella opetettaviinsa."

  Ammattikuljettajan ensiapukurssi
 • "Todella kiinnostava ja kaiken kattava"

  "Todella kiinnostava ja kaiken kattava. Monimuotoinen läpikäyminen. Tulen mielelläni myöhemmin uudelleen." 

  EA1-kurssi
 • "Vetäjä aivan mahtava"

  "Hyvä ensiapukoulutus. Vetäjä aivan mahtava. Kertaakaan ei ollut pitkävetistä tunneilla"

  EA1-kurssi
 • "Erittäin hyvä koulutus"

  "Kiitos! Erittäin hyvä koulutus. Kouluttaja näytti selkeästi ja kertoi selkeästi. Iloinen ja reipas kouluttaja."

  Hätäensiapukurssi
 • "Ihanan toiminnallinen!"

  "Pidin kovasti, kiva ja vakuuttava ja oikein asiantunteva kouluttaja :) Ihanan toiminnallinen!"

  KIDS-kurssi
 • "Järjettömän hieno"

  "Järjettömän hieno, paljon tietoa selkeästi ja mielenkiintoisesti esitettynä - tulisi olla kansalaisvelvollisuus käydä jokaisen tämä. Parasta kurssille oli ope, materiaalit ja käytännönharjoitukset. Suosittelen ehdottomasti!"

  EA1-kurssi
 • "Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu"

  "Pidin erittäin paljon, kiitos! Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu ja toimiva kokonaisuus!"

  Hätäensiapukurssi

Kiinnostuitko?

Oletko kiinnostunut
ensiapukoulutuksista?
Jätä sähköpostiosoitteesi, otamme yhteyttä!