7 vinkkiä onnistuneeseen kesämatkaan

Näin kesäksi laitamme 7 vinkkiä hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta onnistuneeseen kesänviettoon, olkaa hyvä!

1. Valmistaudu.

Yleensä vähemmän tapahtuu, kun on valmistautunut. Sitten kun tapahtuu, on ainakin sijainti jo valmiiksi mietitty ja ensiaputarvikkeet kunnossa.

Valitse matkalle oikeat ea-tarvikkeet. Itse pakkaan mukaan perheemme reissuille ensiapupakin, jossa on mm. erilaisia laastareita (myös haavansulkuteipit), liimatukiside, kylmäpakkaus, palovammageeli, silmä- ja haavaspray, käsineet ja paineside yms. Lisäksi nappaan mukaan punkinpoistovälineen ja lääkkeitä (antihistamiini, hydrokortisonivoide ja särkylääkkeitä).

 

2. Lataa ja päivitä 112Suomi -sovellus puhelimeesi

Kun soitat hätäkeskukseen sovelluksen kautta, sijaintisi välittyy hätäkeskukselle koordinaattitasolla. Ensimmäisellä kerralla ohjelma pyytää tallentamaan oman puhelinnumeron. Voit tehdä sen ilman Suomen maakoodia, sillä sovellus toimii vain Suomessa. Sovelluksessa on muitakin hyödyllisiä numeroita kuten Meripelastuskeskuksen ja Myrkytystietokeskuksen suoranumerot.

Hyvä idea on etukäteen tarkastaa lomanviettopaikan koordinaatit ja tulostaa sijaintitietolomake ja asettaa se näkyvällä paikalle.

 

3. Älä ota turhia riskejä.

  • Jos sinun täytyy käyttää kännykkää liikenteessä, pysähdy sitä varten bussipysäkille tai moottoritien levähdyspaikalle.
  • Jos ohitusturvallisuus on tiellä epävarmaa, älä ohita sillä hetkellä. Ohituksessa voitetut muutamat minuutit eivät välttämättä ole sen arvoisia.
  • Kesällä tehdään paljon tietöitä. Nopeusrajoitukset on yleensä silloin laskettu niin autoilijoiden kuin tietöitä tekevien turvallisuutta varten. Malta noudattaa niitä, vaikka takana tulevalla tuntuisi olevan vähemmän malttia.

4. Käydä aina pelastusliivejä veneessä.

Veden pinta on kivikova, kun siihen iskeytyy vauhdilla. Eikä kyse ole siis huonosta uimataidosta. Suurin osa aikuisista osaa uida. Pelastusliivien tehtävä on pelastaa, kun uiminen ei ole mahdollista esim. pään iskun, voimattomuuden tai kylmän veden aiheuttaman kangistumisen takia.

Olet esimerkki lapsille, nuorille ja muille veneilijöille, kun itsekin käytät pelastusliivejä. Jos käytät ns. paukkuliivejä, eli vedessä laukeavia liivejä, muista vuosittain tarkastaa, että paukkupatruuna on vielä voimassa.

Katso meidän video pelastusliiveistä!

5. Suojaa ihoasi auringossa.

On ihana nauttia auringon valosta ja lämmöstä, mutta iho tarvitsee siihen suojan. Hyvä suojakerroin ja tarvittaessa vaatetus suojaa ihosoluja säteilyvaurioilta. Jos on helle, muista myös huolehtia riittävästä vedenjuomisesta. Elimistö tarvitsee veden lisäksi myös elektrolyyttejä. Itse nautin hellesäällä hyvällä omatunnolla veden / laimean mehun lisäksi ja sipseistä tai suolatikuista välipalana 🙂

 

6. Hoida haavat oikein.

Haavoja tulee helpommin kesällä puutarhassa, leikkiessä, urheillessa. Runsaasti verta vuotava haava puhdistautuu verenvuodon myötä, mutta pintahaava vaatii aina ulkopuolista puhdistusta.

Käytä puhdasta hanavettä, steriiliä suolaliuosta (silmä- ja haavaspray) tai desinfiointiainetta. Älä säästele nestettä vaan anna nesteen virtaus puhdistaa haavasta epäpuhtaudet. Mikäli et saa kaikkia vierasesineitä (multaa, soraa) pois haavasta, käänny terveyskeskuksen tai lääkäriaseman puoleen. Anna puhdistuksen jälkeen haavan hengittää, jolloin se paranee paremmin. Tarvittaessa voit suojata haavaa hengittävällä kirurgisella laastarille (ns. pikasiteellä).

Rikkonainen palovamma taas tarvitsee kostean suojan viilennyksen jälkeen. Hyvä keino on käyttää tähän palovammegeeliä tai rasvataitosta, ja kiinnittää ne sideharsorullalla.

 

7. Muista nauttia!

Kesällä saa ladata omia paristoja. Nappaa hyvä kirja käteen, kyykisty ja nypi rikkaruohoa puutarhassa, käy kävelyllä tai tee pyöräretki tai rentoudu uimarannalla. Mikä juuri sinulle sopii parhaiten! Kaunis ja aurinkoinen sää antaa mukavasti voimaa ja sadepäivinä taas saa nauttia ilman raikkaudesta (ja siitä, ettei tarvitse kastella puutarhaa).

Mukavaa kesää kaikille 🙂

Ensiapupakki