7 vinkkiä onnistuneeseen kesämatkaan

Kesäreissulle myös ensiaputarvikkeet mukaan!

Moikka,

Näin kesäksi laitamme 7 vinkkiä hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta onnistuneeseen kesänviettoon, olkaa hyvä!

1. Valmistaudu.

Yleensä vähemmän tapahtuu, kun on valmistautunut. Sitten kun tapahtuu, on aikankin sijainti jo valmiiksi mietitty ja ensiaputarvikkeet kunnossa. 

Valitse matkalle oikeat ea-tarvikkeet. Itse pakkasin mukaan perheemme juhannusreissulle ensiapupakin, jossa on mm. erilaisia laastareita, liimatukiside, kylmäpakkaus, palovammageeli, silmä- ja haavaspray, käsineet ja paineside yms. Lisäksi nappasin mukaan punkinpoistokortin, lääkkeitä (kyypakkaus, antihistamiini, hydrokortisonivoide ja särkylääkkeitä) ja deffan

Ensiapupakki

2. Lataa kännykkääsi Suomi 112 -sovellus

Kun soitat hätäkeskukseen sovelluksen kautta, sijaintisi välittyy hätäkeskukselle koordinaattitasolla. Ensimmäisellä kerralla ohjelma pyytää tallentamaan oman puhelinnumeron. Voit tehdä sen ilman Suomen maakoodia (sovellus toimii vain Suomessa). Tee tämä, kun olet ladannut sovelluksen puhelimeesi. Nyt sovellus on valmis käytettäväksi. Muista soitettaessa kytkeä sijantitiedot päälle, mikäli et normaalisti pidä niitä päällekytkettyinä. Voit myös etukäteen tarkastaa lomanviettopaikan koordinaatit ja tulostaa sijaintitietolomake ja asettaa se näkyvällä paikalle.

Lataa tästä 112 Suomi -sovellus puhelimeesi

Kannatttaa tallentaa puhelimeen myös:

 • Meripelastuskeskuksen hälytysnumero: 0294 1000
 • Myrkytystietokeskuksen tiedustelunumero: 09 471977
 • Autoliiton palvelunumero (tai katso jäsenkortista oma numerosi): 0200 8080 

3. Älä ota turhia riskejä.

Jos sinun täytyy käyttää kännykkää liikenteessä, pysähdy sitä varten bussipysäkille tai moottoritien levähdyspaikalle. Jos ohitusturvallisuus on tiellä epävarmaa, älä ohita sillä hetkellä. Ohituksessa voitetut muutamat minuutit eivät välttämättä ole sen arvoisia. Kesällä tehdään myös paljon tietöitä. Nopeusrajoitukset on yleensä silloin laskettu niin autoilijoiden kuin tietöitä tekevien turvallisuutta varten. Malta noudattaa niitä, vaikka takana tulevalla tuntuisi olevan vähemmän malttia.

4. Käydä veneessä aina pelastusliivejä.

Veden pinta on kivikova, kun siihen iskeytyy vauhdilla. Eikä kyse ole siis huonosta uimataidosta. Suurin osa aikuisista osaa uida. Pelastusliivien tehtävä on pelastaa, kun uiminen ei ole mahdollista esim. pään iskun, voimattomuuden tai kylmän veden aiheuttaman kangistumisen takia.

Olet myös esimerkki lapsille ja nuorille, kun itsekin käytät pelastusliivejä. Jos käytät ns. paukkuliivejä, eli vedessä laukeavia liivejä, muista vuosittain tarkastaa, että paukkupatruuna on vielä voimassa.

Katso meidän video pelastusliiveistä!

5. Suojaa ihoasi auringossa.

On ihana nauttia auringon valosta ja lämmöstä, mutta iho tarvitsee siihen suojan. Hyvä suojakerroin ja tarvittaessa vaatetus suojaa ihosoluja säteilyvaurioilta. Jos on helle, muista myös huolehtia riittävästä vedenjuomisesta. Elimistö tarvitsee veden lisäksi myös elektrolyyttejä. Itse tarjoan hellesäällä hyvällä omatunnolla lapsilla vettä / laimeaa mehua ja sipsejä tai suolatikkuja välipalana :)

Aurinkovoide suojaa ihoa

6. Hoida haavat oikein.

Haavoja tulee helpommin kesällä puutarhassa, leikkiessä, urheillessa. Runsaasti verta vuotava haava puhdistautuu verenvuodon myötä, mutta pintahaava vaatii aina ulkopuolista puhdistusta.

Käytä puhdasta hanavettä, steriiliä suolaliuosta (silmä- ja haavaspray) tai desinfiointiainetta. Älä säästele nestettä vaan anna nesteen virtaus puhdistaa haavasta epäpuhtaudet. Mikäli et saa kaikkia vierasesineitä (multaa, soraa) pois haavasta, käänny terveyskeskuksen tai lääkäriaseman puoleen. Anna puhdistuksen jälkeen haavan hengittää, jolloin se paranee paremmin. Tarvittaessa voit suojata haavaa hengittävällä kirurgisella laastarille (ns. pikasiteellä).

Rikkonainen palovamma taas tarvitsee kostean suojan viilennyksen jälkeen. Hyvä keino on käyttää tähän palovammegeeliä tai rasvataitosta, ja kiinnittää ne sideharsorullalla.

Valitse sinulle hyvät haavanhoitotuotteet

7. Muista nauttia!

Kesällä saa ladata omia paristoja. Nappaa hyvä kirja käteen, kyykisty ja nypi rikkaruohoa puutarhassa, käy kävelyllä tai tee pyöräretki tai rentoudu uimarannalla. Mikä juuri sinulle sopii parhaiten! Kaunis ja aurinkoinen sää antaa mukavasti voimaa ja sadepäivinä taas saa nauttia ilman raikkaudesta (ja siitä, ettei tarvitse kastella puutarhaa).

Mukavaa kesää kaikille :)

Terveisin,

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy:n tytöt Kirsi, Camilla ja Susanna

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy:n tytöt

 

Jaa kirjoitus nid); ?> FB LinkedIn Google

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje, saat uusimmat
blogikirjoitukset suoraan omaan
sähköpostiisi.

 • "Innostava kouluttaja"

  "Koulutus oli antoisa ja hyvä. Kiitos hyvälle ja innostavalle kouluttajalle."

  EA2-kurssi
 • "Innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen"

  "Riittävän kattava, hyvin suunniteltu, innovatiivinen ja loistavan ammattitaitoinen ja motivoitunut opettaja hyvällä vuorovaikutussuhteella opetettaviinsa."

  Ammattikuljettajan ensiapukurssi
 • "Todella kiinnostava ja kaiken kattava"

  "Todella kiinnostava ja kaiken kattava. Monimuotoinen läpikäyminen. Tulen mielelläni myöhemmin uudelleen." 

  EA1-kurssi
 • "Vetäjä aivan mahtava"

  "Hyvä ensiapukoulutus. Vetäjä aivan mahtava. Kertaakaan ei ollut pitkävetistä tunneilla"

  EA1-kurssi
 • "Erittäin hyvä koulutus"

  "Kiitos! Erittäin hyvä koulutus. Kouluttaja näytti selkeästi ja kertoi selkeästi. Iloinen ja reipas kouluttaja."

  Hätäensiapukurssi
 • "Ihanan toiminnallinen!"

  "Pidin kovasti, kiva ja vakuuttava ja oikein asiantunteva kouluttaja :) Ihanan toiminnallinen!"

  KIDS-kurssi
 • "Järjettömän hieno"

  "Järjettömän hieno, paljon tietoa selkeästi ja mielenkiintoisesti esitettynä - tulisi olla kansalaisvelvollisuus käydä jokaisen tämä. Parasta kurssille oli ope, materiaalit ja käytännönharjoitukset. Suosittelen ehdottomasti!"

  EA1-kurssi
 • "Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu"

  "Pidin erittäin paljon, kiitos! Eläytyvä ohjaaja, monipuolinen, hyvin valmisteltu ja toimiva kokonaisuus!"

  Hätäensiapukurssi

Kiinnostuitko?

Oletko kiinnostunut
ensiapukoulutuksista?
Jätä sähköpostiosoitteesi, otamme yhteyttä!